Ontdek de impact van voeding op uw herstel na plastische chirurgie

Of je nu een buikwandcorrectie, liposuctie of een andere behandeling hebt ondergaan, voeding speelt een cruciale rol in het bevorderen van een succesvolle genezing. Na een ingreep heeft je lichaam meer voedingsstoffen, mineralen en vitamines nodig om het herstel te stimuleren en complicaties te voorkomen. Het juiste voedingspatroon kan je lichaam helpen bij een goed herstelproces.

Ontdek hoe je door middel van voeding, je herstel kunt optimaliseren en een vlotter genezingsproces kunt ervaren na een chirurgische ingreep. Lees verder op onze blog en neem de controle over je herstel met de kracht van voeding! 

Eiwit:
Eiwit is een essentieel element in het dieet na een ingreep. Eiwit helpt je immuunsysteem te beschermen en te versterken, waardoor je lichaam infecties kan bestrijden en je spieren en weefsels dwingt nieuwe cellen te ontwikkelen.
Eiwit synthetiseert collageen, creëert antilichamen en herstelt weefselschade.  Postoperatieve patiënten moeten streven naar een inname van 60 gram eiwit per dag.
Voedingsmiddelen met veel proteïne zijn gevogelte, vis, vlees, noten, yoghurt, soja, zuivelproducten en eieren.
Vitamine C:
Vitamine C is een antioxidant die schade herstelt en het bindweefsel in je huid en spieren versterkt. Deze vitamine is essentieel voor een genezend lichaam omdat het infecties bestrijdt, de productie van collageen stimuleert (wat nodig is voor weefselsterkte en flexibiliteit) en helpt bij wondgenezing.
Voedingsmiddelen met een hoog vitamine C-gehalte zijn sinaasappels, grapefruits, citroenen, bessen, tomaten, bladgroenten, kiwi’s en spruitjes.
Vitamine A:
Vitamine A verhoogt het collageen om de genezing van een incisie te versterken en infecties te bestrijden.
Voedingsmiddelen met veel vitamine A zijn eieren, zuivelproducten en levertraan.
Vitamine D:
Vitamine D zorgt ervoor dat je het calcium en andere voedingsstoffen opneemt uit het voedsel dat je eet zodat je er zeker van kunt zijn dat je hun potentieel optimaal benut.
Voedingsmiddelen met een hoog vitamine D-gehalte zijn sinaasappelsap, kaas, vette vis zoals zalm of tonijn, eigeel en amandelmelk.
Zink:
Zink is een essentieel element bij de opbouw van nieuwe cellen die zullen helpen bij het herstelproces en wondgenezing van de buikwandcorrectie.
Voedingsmiddelen die Zink bevatten zijn vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren zoals garnalen en mosselen.
Bromelaïne :
Van Bromelaïne wordt gezegd dat het de zwelling en ontsteking na een operatie vermindert. Hoewel hier nog geen definitief bewijs voor is, is er ook geen gevaar in het opnemen van Bromelaïne in het dieet.
Bromelaïne is een voedingsstof die zowel voorkomt in de vrucht van de Ananas als in de steel van de ananas. De steel van deze plant bevat de hoogste concentratie Bromelaïne.
Water:
Uitdroging komt vaak voor en kan ernstig zijn na een buikwandcorrectie. Door voldoende water te drinken, bescherm je jezelf niet alleen tegen de nadelige bijwerkingen van uitdroging, maar kun je ook zwellingen verminderen en constipatie voorkomen.
Vezels:
Constipatie is een andere complicatie die je kan ervaren na een buikwandcorrectie. Deze ongemakkelijke situatie vormt een onnodige belasting voor de buik en kan het herstel verlengen als het ernstig genoeg is. Vezels helpen constipatie te voorkomen door de spijsvertering te versnellen en de ontlasting zacht te houden.
Er zitten veel vezels in volkoren graanproducten zoals volkoren brood, roggebrood, bulgur, volkoren pasta, zilvervliesrijst, havermout, muesli.

Welke voedingsmiddelen dien je te vermijden?
Net zoals volwaardige voeding bijdraagt aan je herstel door de schade aan het lichaam te herstellen, cellen op te bouwen en ontstekingen te verminderen, schaadt, bewerkte voeding het lichaam door het genezingsproces te vertragen.
Voedingsmiddelen met veel suiker, zout, cafeïne en alcohol moeten worden vermeden, omdat ze het lichaam uitputten van de benodigde voedingsstoffen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *